בנייה קלה מעץ – בעיקר יתרונות
עץ היה ללא ספק, לאורך ההיסטוריה האנושית, הבחירה הנפוצה בתור חומר בנייה. עם זאת, בעשורים האחרונים, נרשמה ירידה בשימוש בעץ לצרכי בניה לטובת מוצרים מהונדסים או מתכות כמו אלומיניום. תופעה זו נובעת בחלקה מתוך שאיפה לשמור על היערות, בעיקר עקב המודעות ההולכת וגוברת לסביבה האקולוגית שלנו. אך יחד עם זאת, בעוד הרצון לא להסתמך על היערות בעולם לשם בנייה בא מכוונות טובות, היתרונות של עץ כחומר בנייה עדיין עולים על אלה של מוצרים אחרים בשוק, בעיקר כאשר בוחנים את ההשפעה על הסביבה.
בעולמנו המתחמם והמצטופף מחפשים כל הזמן פתרונות חכמים לבעיות גלובליות ומקומיות. בניה ודיור אינם יוצאים מכלל זה. בניה חכמה צריכה גם לקחת בחשבון מאפיינים מקומיים של גיאוגרפיה, אקלים, משאבי טבע וכו'.
היתרונות של בנייה קלה מעץ:
- מאמץ מתיחה – למרות היותו חומר בנייה קל יחסית, עץ עולה אפילו על פלדה כאשר מדובר ביכולת נשיאת משקל עצמי. תכונה זו מאפשרת בניית חללים גדולים יותר ופחות תמיכות באופן יחסי.
- התנגדות לחשמל ולחום – לעץ יש התנגדות טבעית (מוליכות טבעית נמוכה) להולכה חשמלית, בעיקר כאשר מייבשים אותו לרמות לחות סטנדרטיות (MC) שבין 7% – 12% לחות. בנוסף, הוא אינו מושפע מחום באופן משמעותי מבחינת חוזק והתפשטות. תכונה זו תורמת ליציבות הבית, ויש לה גם השלכות בטיחות חיוביות באירועי שריפה מסוימים.
- בידוד אקוסטי – המאפיינים האקוסטיים של העץ הופכים אותו לאידיאלי למזעור הד במרחבי מחיה או במשרדים. עץ סופג צלילים במקום להחזיר או להגביר אותם, ובכך הוא יכול לעזור להפחית באופן משמעותי את רמות הרעש בבית, בדירה או במשרד.
היתרונות הירוקים של בנייה קלה מעץ:
בתור חומר בנייה, לעץ יש גם יתרונות סביבתיים מובהקים שכדאי להכיר.
- העץ מתחדש – שלא כמו בטון או מתכת, עץ הוא חומר בניין שניתן לחדש, בין אם באמצעות תהליכים טבעיים או באמצעות שתילה וייעור מסודרים. כריתה מוסדרת מאפשרת צמיחה של יערות חדשים בזמן שעצים בוגרים יותר נלקחים לעיבוד. טיפול זה מאפשר שמירה על היערות, ועל תרומתם להפחתת גזי חממה.
- טיפול בעץ פחות מזיק לסביבה – בהשוואה לחומרי בניין כמו פלדה או בטון, למחזור החיים של העץ יש השפעה כוללת נמוכה יותר על הסביבה; כמות השפכים הנוצרים בתהליכי ייצור עץ, והשפעתם על הסביבה, גם הן נמוכות משמעותית, במיוחד בהשוואה לפלדה. מנסרות רבות משתמשות במוצרי לוואי של עץ (שבבים, קליפות וכו') בתור דלק למתקנים שלהן, ובכך מפחיתות את השימוש בדלק, ואת הזיהום הנובע מכך.
- עץ פולט פחות תרכובות אורגניות נדיפות – בתור חומר בנייה טבעי, עץ פולט משמעותית פחות תרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) ופחמן דו חמצני מאשר אלומיניום, פלדה, בטון ופלסטיק. (אין מדובר על מוצרי עץ מהונדסים או מורכבים). הפליטה המופחתת של תרכובות אורגניות נדיפות חשובה במיוחד כאשר מדובר על בנייה קלה של בתים ומשרדים המאוכלסים על בסיס יומי.
- עץ משפר יעילות אנרגטית – לעץ יש דירוג בידוד גבוה יותר מאשר פלדה או פלסטיק, כתוצאה מהמבנה התאי הטבעי שלו. משמעות הדבר היא כי בתים ומבנים דורשים פחות אנרגיה כדי לשמור על חום וקור.
- העץ מתכלה – אחד האתגרים הגדולים ביותר של חומרי בניין רבים, כולל בטון, מתכת, ופלסטיק, הוא שכאשר הם סיימו את תפקידם, לוקח להם זמן רב – אם בכלל – להתפרק. עץ, לעומת זאת, כאשר הוא נחשף לתנאי האקלים הטבעי, מתפרק הרבה יותר מהר, הופך לדשן ובכך למעשה מחדש את הקרקע.