חיזוק מבנים ישנים 2023
קרוב לעשור וחצי חלפו מאז אישרה ממשלת ישראל, אי אז בשנת 2005, את תכנית המתאר הארצית המפורסמת, תמ"א 38. תכנית המתאר באה לעולם בעקבות ההבנה שמבנים ישנים עשויים לקרוס במקרה של רעידת אדמה עוצמתית וכי יש להעניק תמריצים לקבלנים ודיירים במטרה לחזק את המבנים המסוכנים. מתגוררים בבניין שהוקם לפני 1980? פנו לעצמכם שמונה דקות בדיוק וקראו את המאמר שכתבנו במיוחד עבורכם: הוא עשוי להציל את החיים שלכם.
הסכנה במבנים ישנים
התקן לחיזוק מבנים ת"י 413, המתמקד בעמידות מבנים ברעידות אדמה, בא לעולם בשנת 1975. התקן הגדיר לראשונה מספר כללים שלפיהם יש לבנות בניינים בישראל כדי שיצליחו לשרוד רעידת אדמה עוצמתית. כיוון שישראל ממוקמת על השבר הסורי-אפריקאי, ניתן רק לתהות מדוע לפני כן לא היה תקן כלשהו שהתייחס לנושא החשוב הזה. התקן עודכן מספר פעמים בשנים 1995, 1998 ו-2009, אך הוא הוזכר לראשונה בתקנות התכנון והבנייה כבר ב-1980. המשמעות היא שכל בניין שנבנה לפני 1980 לא תוכנן בהתאם לתקן ,ובהתאם יש סיכוי מאוד שלא יוכל לעמוד בפני רעידת אדמה עוצמתית.
כיצד ניתן לחזק מבנה שלא עומד בתקן?
החדשות הטובות הן שכיום ישנן שלל שיטות מודרניות חכמות, המאפשרות לחזק מבנים שנבנו לפני 1980 ולהפוך אותם לעמידים יותר בפני רעידות אדמה. בין היתר מדובר בשיטות ובפעולות הבאות:
- תוספות בנייה – הוספת ממ"דים לדירות מאפשרת ליצור מעין "עמוד שדרה" (כשהממ"דים ממוקמים זה מעל זה), המעניק לבניין יציבות גבוהה במיוחד. באופן כללי ניתן לשפר את העמידות של המבנה בפני רעידות אדמה על ידי תוספות בנייה שונות, החל מהרחבת הדירות וכלה בהוספת אגף שלם לבניין.
- שימוש בסיבי פחמן – יריעות המורכבות מסיבי פחמן מאופיינות בגמישות גבוהה, חוזק מרשים ומשקל נמוך. כמו כן יריעות הפחמן מאופיינות במקדם התפשטות תרמית נמוך יחסית. על ידי שילוב יריעות הפחמן בקירות ובעמודים, ניתן כיום לחזק מבנים קטנים וגדולים כאחד (לרבות גשרים עצומים) בפני רעידות אדמה.
- עיבוי עמודים – עיבוי העומדים התומכים מאפשר להתמודד בהצלחה עם שחיקה, נזקים ובלאי טבעי ולשדרג את יכולת העמידות של המבנים בפני רעידות אדמה.
- שיטות נוספות – בנוסף נהוג לחזק מבנים במסגרת פרויקטים של תמ"א 38 באמצעות קירות הקשחה המוקמים לרוב בפירי מעליות, חדרי מדרגות וטורי ממ"דים לאורך הבניין, באמצעות מסגרות חיזוק מבטון או פלדה, איטום סדקים ועוד.
סיבות נוספות לחיזוק מבנים ישנים
כאמור, דיירים המתגוררים במבנה משותף שהוקם לפני 1980 ובוחרים שלא לחזק את המבנה מעמידים את עצמם ואת הנכס שבו הם מתגוררים בסכנה ממשית. יחד עם זאת, ידוע כי אי אפשר לחייב איש לחזק את המבנה שבבעלותו. מעבר לכך, פרויקטים לחיזוק מבנים הם פרויקטים רחבי היקף ויקרים. כל זה עשוי כמובן לפגוע גם כן במוטיבציה של הדיירים.
עם זאת, לחיזוק מבנים ישנים ושיפוצם יש יתרונות נוספים, בהם שדרוג המראה החיצוני של הבניין, השבחת הנכס ושיפור איכות החיים. שיפוץ מבנים ישנים יכול לכלול גם שיפוץ חיצוני של המבנה, בניית מעלית, הרחבת הדירות הקיימות, עבודות פיתוח במגרש, הוספת מקומות חנייה ועוד. כל השינויים האלה יכולים להעלות במידה רבה את ערך הנכס. בסופו של דבר הדיירים יוצאים נשכרים הן ממגורים במבנה בטיחותי ומחוזק, והן ממגורים במבנה משודרג גם מבחינה אסתטית וגם מבחינת ערכו בשוק הדיור.