עיצוב עליית גג – כך תעצבו עליית גג לכל מטרה
עליית גג לא חייבת להיות מחסן או בוידעם – באמצעות עיצוב נכון אפשר להפוך אותה לחדר שינה, חדר עבודה ואף לחדר אירוח. קראו טיפים חשובים לעיצוב עליית גג לכל מטרה.
כמעט כל ילד יודע לצייר את הבית הקלאסי עם הגג האדום המשופע המסתיר עליית גג מתחת לגג הרעפים. כמה סיפורים נכתבו על עליות הגג החשוכות והמסתוריות….
אבל במציאות, כמו במציאות, הדברים שונים. בהרבה בתים עליית הגג משמשת כמחסן; הן כי זה מקום חשוך בדרך כלל, והן משום שזה מקום "רחוק מהעין רחוק מהלב".
אבל עליית גג אינה חייבת להיראות כך. כיום, בזכות הופעתם של חומרי בנייה ובידוד חדישים ויעילים, אפשר לעצב עליית גג כך שהיא תהפוך לחלק בלתי נפרד מהבית, ולייעד לה שימושים רבים כמו חדר עבודה, חדר שינה, חדר לימוד, חדר לילדים המתבגרים, חדר אירוח (צימרים) ועוד. זה לא רק יגדיל את מרחב הבית, אלא גם יעלה את ערכו אם וכאשר הוא יוצע למכירה.
נקודות חשובות בעיצוב עליית גג:
הגדרת ייעוד – לפני שניגשים לתכנן את העיצוב של עליית גג רצוי להחליט למה היא תשמש. התכנון יהיה שונה כמובן אם מדובר על יחידת אירוח עצמאית הכוללת כל השירותים המתבקשים או אם הייעוד הוא חדר עבודה, חדר שינה וכו'. כנ"ל אם מדובר על חלל אחד או על פיצול למספר חדרים.
רצפה – חשוב לבדוק את הרצפה של עליית הגג. אם היא יצוקה מבטון, מה טוב; אבל אם היא עשויה מחומרים פחות עמידים צריך לקחת בחשבון שיידרש חיזוק של הרצפה לפני שמניחים את רצפת הפרקט או הקרמיקה העליונה.
מדרגות – יש לוודא שבבית ישנה הכנה למדרגות, ולמצוא את המקום האופטימלי להציב אותן, כך שתהיה גישה נוחה לקומת עליית הגג. חשוב לזכור שמעלה מדרגות הוא מעין "ארובה" של חום העולה למעלה, ומומלץ להתקין חלון גג (סקיילייט) מעליו.
בידוד – עליית הגג בדרך כלל אינה מבודדת. באזור אקלים חם כמו שלנו, היא קולטת את כל החום שמגיע מתוך הבית, ואת כל הקרינה המגיעה מבחוץ. לכן כל עיצוב עליית גג חייב לכלול התייחסות לנושא הבידוד.
חומרי הבידוד החדישים מפחיתים באופן משמעותי את צריכת האנרגיה הדרושה לשם קירור או חימום הבית. כמו כן הם מבודדים מפני רעשים. חשוב לוודא שהם עומדים בדרישות תקני האש המחמירות ביותר, מה שתורם לבטיחות הבית.
למידע נוסף על בידוד גגות>>
אוורור ותאורה – אחד המרכיבים החשובים ביותר בעיצוב עליית גג הוא חלונות הגג. חלונות אלה מעבירים אור טבעי ותורמים לתחושה "ביתית" של החלל, יוצרים סירקולציה של אוויר ברחבי עליית הגג, ומשחררים את עודפי האוויר החם שעולה מהקומה התחתונה. לשם כך חשוב לתכנן פיזור נכון של החלונות.
צבעים – אחת השיטות היעילות ביותר להעניק לעליית הגג תחושה של מרחב היא לבחור את הצבעים הנכונים. רוב אנשי המקצוע ממליצים על צבעים בהירים ולא על צבעים כהים אשר נותנים תחושה קצת קודרת.
ניצול אזורי אחסון – שולי עליית הגג הם בדרך כלל נמוכים. אי אפשר לעמוד, ולעתים אפילו הישיבה אינה אפשרית. יחד עם זאת, מומלץ לא התעלם מאזורים אלה. אפשר להשתמש בהם לאחסון בארונות נמוכים, לכונניות ספרים מותאמות וכו'.
לסיכום:
הטכנולוגיה המודרנית מציעה מגוון אינסופי של אפשרויות לעיצוב עליית גג. לדוגמה, בנושא החלונות ניתן לבחור בין סוגי הצללה והחשכה שונים, בין תריסים ידניים לחשמליים, במסנני קרינה וכו'. בתחום הנגישות אפשר לבחור בין גרם מדרגות קבוע לסולם (קשיח או מתקפל), הכול תלוי בייעוד, בתדירות השימוש העתידי, ובגישה האסתטית של כל אחד.
כיום אין סיבה שעליית גג תהיה שם נרדף ל"בוידעם"; עם תכנון נכון וחכם – השמים (פשוטו כמשמעו) הם הגבול.